top of page
Szerző képeDr. Nagy Tamás

A sütés titkai: Hogyan befolyásolja a glikémiás indexet?

Az meg mi fán terem? Na, nem fán terem, hanem egy skálán, és hosszabb távon drámai módon befolyásolhatja egészségedet. Ha pedig IR-es vagy cukorbeteg vagy, akkor tudnod kell róla, most. 


A dietetikusok szépen leírták már, hogy melyik ételnek milyen ez az értéke, de van itt még egy fontos dolog. Gondoltad volna, hogy a sütés módja és ideje jelentősen befolyásolhatja egy adott étel glikémiás indexét? Vagyis ugyanaz az étel különböző módon elkészítve más-más hatással lehet a szervezetünkre.


Példaként itt a kenyér. 

Ki hitte volna, hogy a friss, ropogós, meleg kenyérnek jóval magasabb a glikémiás indexe, mint a pirítósnak? 


De mielőtt elmerülnénk a részletekben, tisztázzuk, mi is az a glikémiás index (GI). A glikémiás index egy 0-tól 100-ig terjedő skála, ami megmutatja, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb.


Néhány meglepő tény

A jobban átsült, puhább ételek általában magasabb GI, mint a kevésbé átsültek. Amikor hosszabb ideig sütünk valamit, a keményítőszemcsék megduzzadnak és felszakadnak, ami növeli az emészthetőségüket. Emellett a komplex szénhidrátok egyszerűbb cukrokká bomlanak le, amelyeket a szervezet gyorsabban tud felszívni.


Elhízás

Akik már hallgatták az előadásaimat, ők tudják, hogy ezek a rövid láncú szénhidrátok túl gyorsan emelik meg az inzulinszintet. 

Evés után az egyszerű szénhidrátok nagy része általában 30-60 perc alatt felszívódik a vékonybélből. 

Az inzulin szintje perceken belül emelkedni kezd. 15 perc alatt kezd el hatni, és körülbelül 1 óra alatt éri el a csúcshatását. Egy tanulmány kimutatta, hogy a glükóz és szacharóz (egyszerű szénhidrátok) fogyasztása 35-65%-kal magasabb inzulinválaszt váltott ki, mint a nyers keményítő (összetett szénhidrát) fogyasztása. Nos, ekkor történik, hogy a feleslegben lévő szőlőcukor - vagyis az, amelyiket a szervezet nem használ fel - zsírrá alakul át, ami elhízáshoz vezethet.


Éhségérzet + Ingerlékenység 

A vércukorszint gyors csökkenése gyakran jár együtt az éhség érzetével. Ez az állapot az úgynevezett "hangry" (hungry + angry) érzést váltja ki. Ilyenkor éhes, ingerlékeny, türelmetlen és agresszív leszel.



De nem csak a sütési idő számít.

A sütés módja is befolyásolja a GI-t. Például a grillezés vagy a sütőben való sütés során glikációs végtermékek (AGE-k) keletkezhetnek, amelyek növelhetik a glikémiás indexet.


Érdekes tény, hogy a puhább textúra is hozzájárul a magasabb glikémiás indexhez. A puhább ételeket kevesebbet kell rágni, így gyorsabban ürülnek a gyomorból, ami gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoz.


Imádott tésztáink

Az "al dente" tészta kevésbé emeli meg a vércukrot, mint a túlfőzött változat. Az olaszok tudják a titkot. 



Lehet, hogy nem kell lemondanunk kedvenc ételeinkről! 

Ha ismered szervezeted működését és odafigyelsz a sütési módra, időre, akkor befolyásolhatod ételeid glikémiás indexét és ezzel, s ez egyáltalán nem túlzás, az életkilátásaidat!

Egészségre fel!"



Praktikus tanácsok a glikémiás index csökkentésére


1. Válassz teljes kiőrlésű gabonákat a fehér lisztből készült termékek helyett.


2. Növeld a zöldségek arányát az étkezéseidben - egy főfogás fele legyen zöldség


3. Adj egy kis egészséges zsiradékot (pl. olívaolaj) az ételeidhez, ez lassítja a felszívódást


4. Fogyassz olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró) tízóraira vagy uzsonnára


5. Az "al dente" tészta alacsonyabb glikémiás indexű, mint a túlfőzött


6. A főtt ételek hűtése, majd újramelegítése csökkentheti azok glikémiás indexét


7. Fogyassz rostban gazdag ételeket, ezek lassítják a szénhidrátok felszívódását


10. Figyelj az étkezések időzítésére - reggelire és délelőtt fogyassz alacsonyabb glikémiás indexű ételeket






Felhasznált irodalom

How cooking methods affect glycemic response

End to End Health - 2024-08-24


Glycemic Index of Sweet Potato as Affected by Cooking Methods

The Open Nutrition Journal - 2012

DOI: 10.2174/1874288201206010001


Plasma glucose and insulin responses to orally administered simple and complex carbohydrates

Crapo PA, Reaven G, Olefsky J

Diabetes - 1976


DOI: 10.2337/diab.25.9.741

Blood glucose and plasma insulin responses to various carbohydrates in type 2 (non-insulin-dependent) diabetes

Bantle JP, Laine DC, Castle GW, Thomas JW, Hoogwerf BJ, Goetz FC

Diabetologia - 1983


DOI: 10.1007/BF00251895

High or Low Blood Glucose Making You Irritable? Here's Why

Medtronic Diabetes - 2024-10-24


Living With Hypoglycemia: An Exploration of Patients' Emotions

Ritholz MD, Atakov-Castillo A, Beste M, Beverly EA, Leighton A, Weinger K, Wolpert H

Diabetes Spectrum - 2019

DOI: 10.2337/ds18-0030


Does Toasting Bread Change Its Nutritional Value?

Livestrong.com

Toasted vs. Untoasted Bread

UMES Nutrition - 2021-02-26


Culinary strategies to manage glycemic response in people with diabetes: a narrative review

Frontiers in Nutritio - 2022-11-10

DOI: 10.3389/fnut.2022.1025993


The impact of freezing and toasting on the glycaemic response of white bread

Burton P, Lightowler HJ

European Journal of Clinical Nutrition - 2008

DOI: 10.1038/sj.ejcn.1602746

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page