top of page
Szerző képeDr. Nagy Tamás

Az ízfokozóktól hízunk el?

Sajnos a mai modern életünkben nagyon könnyű elhízni. Sokan saját magukat okolják, de mégsem mi tehetünk róla?

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 10 ezer kínai ember egészségét követték nyomon, átlagosan 5,5 évig.

A nátrium-glutamát a világ egyik leggyakrabban használt ételadaléka. Bár népszerűbb az ázsiai országokban, az Egyesült Államok és más fejlett országok lakói is nagy mennyiséget vesznek belőle magukhoz a különböző feldolgozott élelmiszerekkel. A chipsektől a szalámikon át a konzervekig igen sokféle iparilag előállított élelemben van jelen ez az adalék. A becslések szerint egy átlagos amerikai napi fél grammot, míg egy japán vagy koreai 1,5-10 grammot fogyaszt el a nátrium-glutamátból.

A szakemberek úgy vélik, több más összetevővel együtt járulhat hozzá a nátrium-glutamát ahhoz, hogy az étvágyat szabályozó és az anyagcserét befolyásoló leptin hormonból mennyi képződik.

A nátrium-glutamát a derékbőséget is növeli - állapították meg a kutatók. Az Észak-karolinai Egyetem táplálkozási szakértői Ka He vezetésével arra az eredményre jutottak, hogy bár kicsi a súlynövekedés mértéke és kockázata, az összefüggés népegészségügyi szempontból mégis jelentős, mert "mindenki eszi" a nátrium-glutamátot.

bottom of page