top of page
Szerző képeDr. Nagy Tamás

Sportolók és omega-3

Az omega zsírsavcsalád kifejezetten fontos a sportolók erősen igénybe vett szervezete számára. Az omega-3 zsírsavak közül a legismertebbek az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) valamint kevésbé ismert, de szintén fontos a DPA (dokozapentaénsav). Az omega-6 közül pedig a LA (linolénsav) és a GLA (gamma-linolénsav). Ezek nagy része esszenciális zsírsav, vagyis gondoskodni kell a rendszeres bevitelükről.

Elterjedt a hír, hogy az omega-3 az jó, az omega-6 rossz. Pedig nem igaz, mert mindkettőre szükségünk van. A kettő aránya nem mindegy. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az ideális arány 4:1 omega-6 : omega-3.

A mai élelmiszerek sajnos omega-6 zsírsavból túl sokat, omega-3 zsírsavból pedig egészen minimális mennyiséget tartalmaznak csak. Az omega-3 kellő mértékű bevitele csak a rendszeresen fogyasztott frissen fogott, zsíros tengeri hallal, füvet legelő állatok húsával, esetleg dió és lenolaj fogyasztásával érhető el. A növényi forrásokban (lenmag, dió, mikroalga) található omega-3 zsírsavak ALA (alfa- linolénsav) formájában vannak jelen, melyet a szervezetnek át kell még alakítania egy enzimrendszer segítségével EPA-vá és DHA-vá, ami mindössze 7-10%-os hatásfokkal lehetséges.

Fontos lenne ezek beillesztése a mindennapi étrendbe kellően megválogatott, jó minőségű étrendkiegészítők formájában. Kiemelten fontos, hogy az omega zsírsavak a halakban nem önmagukban, hanem polifenolokkal együtt fordulnak elő. A polifenolok növények színanyagai, amelyek megvédik az omega zsírsavakat az oxidációtól és segítik azok beépülését a sejtekbe.

Előnyös hatások:

  • Csökkenti a szervezetben a gyulladást

  • Gyorsul a regeneráció edzések, versenyek után

  • Támogatja az anabolikus és csökkenti a katabolikus folyamatokat az izmokban

  • Javul a koncentráció képessége

  • Hatékonyabb lesz a zsírégetés

  • Csökkennek az ízületi és izomfájdalmak

  • Javul a látás és csökkenthető az időskori látásromlás (maculadegeneráció)

  • Küzdősport esetén megvédhet a mindennapos fejütések káros hatásaitól

  • Javítja a hangulatot, csökkenti a depressziót és a stresszt

  • Javítja a triglicerid, koleszterin értékeket a vérben

  • Megelőzheti a későbbi életkorral járó problémákat, (szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke, gyulladások)

A jótékony eredmény azzal magyarázható, hogy az omega-3 zsírsavaknak gyulladáscsökkentő hatása van. Egyrészt azáltal, hogy a fehérvérsejtek citokintermelését gátolja, másrészt a sejtmembránok fontos alkotórésze. Helyes omega-6 : omega-3 arány esetén a sejtmembrán fluiditása nő, könnyebben átjárható és javul a jelátvitel hatásfoka. Így javítja az inzulinreceptorok működését (inzulinrezisztencia), a tápanyagok (glükóz, zsír, aminosavak) könnyebben tudnak bejutni a sejtekbe.

A vörösvérsejtekre hatva gyorsítja az oxigénszállítást, ezzel javítja az izmok oxigénnel való ellátását.

Csökkenti a stressz által kiváltott kortizol szintjét, hozzájárul a tesztoszteronszint emelkedéséhez, csökkenti az édesség iránti vágyat.

Egereken már sikerült bizonyítani, hogy 30 napos fokozott DHA bevitel szignifikánsan lecsökkentette a traumatikus agysérülés következményeit. Ez főként a küzdősportolóknál, focistáknál lehet érdekes, ahol mindennaposak a kisebb- nagyobb fejre mért ütések.

Hivatkozások:

The Role of Diet, Micronutrients and the Gut Microbiota in Age-Related Macular Degeneration: New Perspectives from the Gut⁻Retina Axis.Rinninella E, Mele MC, Merendino N, Cintoni M, Anselmi G, Caporossi A, Gasbarrini A, Minnella AM.Nutrients. 2018 Nov 5;10(11). pii: E1677. doi: 10.3390/nu10111677.

A peroxidized omega-3-enriched polyunsaturated diet leads to adipose and metabolic dysfunction. Miller JL, Blaszkiewicz M, Beaton C, Johnson CP, Waible S 2nd, Dubois AL, Klemmer A, Kiebish M, Townsend KL. J Nutr Biochem. 2018 Oct 26;64:50-60. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.10.010.

Everard A1, Cani PD. Diabetes, obesity and gut microbiota Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2013 Feb;27(1):73-83. doi: 10.1016/j.bpg.2013.03.007.

Anderson, Innate immunity modulates adipokines in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jun;92(6):2272-9. Epub 2007 Mar 20

Jeevendra Martyn, JA, Kaneki, M, Yasuhara, S: Obesity-induced insulin resistance and hyperglycemia. Anaesthesiology 109: 137-148, 2008.

Schmitz-Peiffer, C: Signaling aspects of insulin resistance in skeletal muscle: mechanisms induced by lipid oversupply. Cell Signal 12: 583-594, 2000.

Plomgaard, P, Nielsen, AR, Fischer, P, Mortensen, OH, Broholm, C, Penkowa, M, Krogh-Madsen, R, Erikstrup, C, Lindegaard, B, Petersen, AMW, Taudorf, S, Pedersen, BK: Associations between insulin resistance and TNF-α in plasma, skeletal muscle and adipose tissue in humans with and without type 2 diabetes. Diabetologia 50: 2562- 2571, 2007.

Franckhauser, S, Elias, I, Rotter Sopasakis, V, Ferré, T, Nagaev, I, Andersson, CX, Agudo, J, Ruberte, J, Bosch, F, Smith, U: Overexpression of IL6 leads to hyperinsulinaemia, liver inflammation and reduced body weight in mice. Diabetologia 51: 1306-1316, 2008.

Winkler Gábor dr.,(1) Cseh Károly F. Az inzulirezisztencia zsírszöveti tényezői Fővárosi Szent János Kórház, II. Belgyógyászat,1 Semmelweis Egyetem ÁOK, Munka- és Környezetegészségtani Tanszék,2 Fővárosi Károlyi Sándor Kórház, I. Belosztály,3 Budapest, DIABETOLOGIA HUNGARICA XVII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM

Krook, A: IL-6 and metabolism – new evidence and new questions. Diabetologia 51: 1097-1099, 2008.

Dr. Winkler István - A hormonrezisztenciák lehetséges közös oka és annak szerepe a metabolikus szindróma, illetve a cardiovasculáris betegségek kialakulásában - Diabetiológia Hungarica XXII. évfolyam 3. szám, 2014.

GPR120 Is an Omega-3 Fatty Acid Receptor Mediating Potent Anti-inflammatory and Insulin-Sensitizing Effects,

DOI: https://doi.org/10.1016/j.cell.2010.07.041J

Clayton PR1, Ladi S2. From alga to omega; have we reached peak (fish) oil. R Soc Med. 2015 Sep;108(9):351-7. doi: 10.1177/0141076815599673

Cherbut, C.: Effects of short chain fatty acids on gastrintestinal motility. In: Physiological and clinical aspects of short-chain fatty acids. Cummings, J. H., Rombeau, J. L., Sakata, T., Cambridge University Press, 191-207, 1995.

Engelhardt, W. von: Absorption of short chain fatty acids from the large intestine. In: Physiological and clinical aspects of short-chain fatty acids. Cummings, J. H., Rombeau, J. L., Sakata, T., Cambridge Univ. Press, 149-170, 1995.

Klinikai és gyakorlati dietetikaAz élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére, Szerkesztette Figler Mária Szerzők dr. Polyák Éva, Breitenbach Zita, Szekeresné Dr. Szabó Szilvia

Különböző mechanizmusok az NF-􏰁kB és kináz kaszkád rendszerek szabályozásában a gyulladásban PhD tézis Radnai Balázs PhD programvezet : Prof. Sümegi Balázs DSc Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi kar, Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet 2010.Science. 1993 Jan 1;259(5091):87-91.

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page