Az Alzheimer-kór egy gyors leépüléssel járó neurodegeneratív megbetegedés, ami a kognitív funkciók beszűkülésével jár.
A betegségtől vagy a vele kapcsolatos demenciától szenvedők száma szinte járványszerűen évről évre rohamosan nő. Közel 44 millió embert érint ez a megbetegedés, minden kilencedik 65 év feletti ember érintett, a betegek kétharmadát pedig a nők teszik ki. A legtöbb esetet a Nyugat-Európai régióban figyelték meg. (Alzheimer's Association - 2015 Alzheimer's Disease Facts and Figures)
Az első jel a rövidtávú memóriazavar, aminek következtében az érintett nehezen jegyez meg a közelmúltban történt eseményeket, vagy teljesen elfelejti azokat.
Ezt követi a térbeli tájékozódás romlása, az absztrakt gondolkodás, a tervezési és problémamegoldó készség csökkenése, a depressziós tünetek kialakulása és az érdektelenség. Fontos, hogy ezeket a jeleket ne az öregedés természetes velejáróinak tulajdonítsuk, hanem mindenképp forduljunk orvoshoz, mert képalkotó vizsgálatokkal jól kimutatható a demencia és az Alzheimer-kór is.
Dale Bredensen professzor fizikai aktivitáson és diétán alapuló módszerei kecsegtetőek. A résztvevők 90%-ának állapota 2 év leforgása alatt jelentősen javult.
A professzor az általa összeállított kezelési stratégia részeként a szénhidrátok bevitelének csökkentése, a stressz kerülése és a mozgás mellett megemlíti a természetes halászatból származók halak és stabil halolaj fogyasztását is. (Buck Institute: Memory loss associated with Alzheimer's reversed for first time)
“Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak elősegítik a béta-amiloid kiürülését az agyból a glymphatikus rendszer funkcióinak közvetítésével” címet viselő publikációból kiderül, hogyan is hatnak az omega-3 zsírsavak az Alzheimer-kór kialakulásáért felelős béta-amiloidokra.
Számos korábbi kutatás foglalkozott már a témával, közülük az egyik legnagyobb – melynek során 1200 demens beteg beteget figyeltek meg – rávilágított, hogy minél több omega-3 zsírsavat tartalmaz a vizsgált személy étrendje, annál alacsonyabb volt a béta-amiloid szintje az idegsejtekben. Az Alzheimer-kór közvetlen kóroka a sejtekben a megnövekedett béta-amiloid-szint. (G.A. Jicha, W.R. Markesbery: Omega-3 fatty acids: potential role in the management of early Alzheimer's disease)
Zhe Shi és Huanxing Su professzorok a Macaui Egyetem kutatói: közös kutatásuk eredményei alapján a halolajfogyasztással csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.
(American Laboratory: Omega-3 Fatty Acids Help Maintain Brain Homeostasis)