top of page

Mellrák kockázata?

Szerző képe: Dr. Nagy TamásDr. Nagy Tamás

A mellrák a legfontosabb, dohányzással nem összefüggő rákbetegség a nőknél.

Néhány étrendi faktornak döntő szerepe van a klimaxot követő mellrák kialakulásában. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy magymértékű étkezési rostfogyasztás csökkenti, míg a zsírban gazdag étrendek növelik annak kockázatát. Ugyanakkor tudjuk, hogy a menopauzát követő rákok esetén az ösztrogén áll a háttérben. Miért van ez így?

A rostanyagok nagy koncentrációban csökkentik az ösztrogénszintet Az ösztrogént a máj távolítja el a szervezetből, mégpedig úgy, hogy azt egy glükuronsavval összekapcsolja, és epe formájában a bélbe üríti.

Sajnos a bélben élő káros baktériumok felszabadítják az ösztrogént és így elősegíti annak vérbe történő ismételt felszívódását.

A bélben nagy koncentrációban jelenlévő rostanyagok lelassítják ezt a bontási folyamatot, ezzel csökkentik a vérbe bejutni képes szabad ösztrogén mennyiségét, így a vér ösztrogénszintjét is csökkentik.

Nagy mennyiségű zsír jelenléte a bélben viszont növeli a baktériumok ösztrogén felszabadító képességét, vagyis a felszívásra alkalmas ösztrogén mennyiségét és a vér ösztrogénszintjét.

Ráák ellenes táplálkozás, magas rosttartalmú éltelek fogyasztása!

A mellrák kockázatát úgy csökkenthetjük a legjobban, ha magas rosttartalmú és zsírban szegény (nagyrészt vegetáriánus) étrenden élünk és az élőjoghurthoz hasonló fermentált tejtermékeket fogyasztunk. Az élőjoghurtban jelenlévő „jó” baktériumok átveszik az ösztrogént támadó károsak helyét. A végeredmény az lesz, hogy kevesebb ösztrogén-glükuron kötés hasad, nő az ösztrogén kiválasztás és csökken a vér ösztrogénszintje. Hasonló hatásra számíthatunk prebiotikumok alkalmazása esetén, melyek növelik a hasznos baktériumok számát a belekben. Kísérleti adatok támasztják alá, hogy a prebiotikumok valóban csökkentik a mellrák kockázatát. Ha valaki nem szereti a joghurtot, akkor ott a prebiotikus termékek valószínűleg hatásosabbak.

Egyes rostanyagok a többinél több ösztrogént kötnek meg. A legjobb eredményeket búzából származó rostokkal érték el, melyek jelentős mértékben csökkentették a vér ösztrogénszintjét. A zab és más gabonafélék csak minimális hatást mutattak.

A mellrák ellen növényekkel, paradicsom, brokkoli, szója

További, a táplálékok segítségével létrehozott védelem érhető el a mellrákkal szemben szójatermékek megfelelő mértékben történő fogyasztása révén. A szójában fellelhető vegyületek blokkolják a mellben lévő ösztrogén receptorokat, ami az egyik fő oka annak, hogy a nagymennyiségű szóját tartalmazó étrend kapcsolatban áll a mellrák jóval ritkább előfordulásával.

A brokkoliban megtalálható kéntartalmú vegyületek elősegítik az ösztrogén metabolizmusát, így szintén védő hatásúnak tekinthetők.

Ha a rákot már diagnosztizálták, akkor érdemes fontolóra venni a melatonin, az un. „sötét hormon” rákellenes kiegészítőként történő alkalmazását. Ez a vegyület (mely bárhol kapható az USA-ban, ám az Egyesült Királyságban és Európában forgalmazása korlátozott) egy kitűnő altatószer. Ezen kívül kiderítették róla, hogy megállítja a mellrák sejtjeinek fejlődését, pozitív hatást gyakorol a már kialakult rákra és más sejtburjánzásos betegségekre. A melatonin talán magyarázatot ad arra, hogy miért kétszer nagyobb a mellrák kockázata a légiutaskísérőknél az átlagosnál. Minden egyes úttal nő az ionizáló sugaraknak való kitettség (egy London – New York táv = négy teljes teströntgen). Az időzónák folyamatos váltakozása pedig felborítja az alvás ritmusát, s így akadályozza a melatonin megszokott időközönként történő kibocsátását. A repülőgépen dolgozó és az azzal gyakran utazó hölgyeknek antioxidánsokat kellene szedniük, és jó lenne fontolóra venniük a melatonin szedését nem csak az időeltolódásból adódó kellemetlenségek megszüntetése, hanem a mellrák kockázatának csökkentése érdekében is.

A likopin (ugyanúgy mint a prosztatarák esetében) itt is kifejezetten ajánlott. Alternatív megoldásként fordulhatunk a luteinhez vagy a Q10-hez. A szeléntartalmú táplálék-kiegészítők szintén melegen ajánlottak. Egy kiváló tanulmány során napi 200μg szelén (szelénre dúsított élesztő formájában) mintegy 50%-kal csökkentette a mellrák előfordulását!

Forrás Prof. Paul Clayton

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page