top of page
Szerző képeDr. Nagy Tamás

Bőrproblémák

A bőrproblémák egészségi állapotunkat tükrözik. Ha szervezetünkben nincs rendben valami, az rövid időn belül jelentkezni fog bőrünkön is. Sokszor ezért elég csak a táplálkozáson változtatni, hogy bőrünk felszíne ismét sima és egészséges legyen.

Az emésztőrendszerünk és a bőrünk között igen szoros az összefüggés. Azok a dolgok, amelyek a bőrünket irritálják, az emésztőszerveknek sem tesznek jót. Ami kiütést, bőrpírt, gyulladást, ekcémát vagy bármilyen bőrbetegséget okoz, az jó eséllyel hasonlóképp irritálja az egész szervezetet.

A sima, ruganyos, egészséges bőr az egészséges emésztés velejárója, amit kiegyensúlyozott táplálkozással érhetünk el. Szervezetünk legfőbb építőelemei közé tartoznak az esszenciális zsírsavak. Ezek közül is kiemelten fontosak az omega-3 típusúak, mint amilyenek az állati eredetű EPA, DHA, vagy a növényi eredetű ALA. Ezeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak étkezéssel tudjuk bevinni – elsősorban tengeri halak, vagy egyéb tengeri élőlények fogyasztásával.

Az omega-3 zsírsavak úgy járulnak hozzá a bőr optimális állapotának fenntartásához vagy visszaállításához, hogy normalizálják annak szaru-képződését, javítják a bőr sejtjei közötti összetartást, és azzal, hogy beépülnek a sejthártyába, rugalmasabbá teszik azt.

Mivel egészségének fenntartásához szüksége van az omega-3 zsírsavakra, bőrünk jelzi számunkra, hogy hiányt szenved belőlük: kiszárad, töredezetté és érzékenyebbé válik. Megfelelő omega-3 fogyasztással hatékonyan regenerálhatjuk bőrünket, csökkenthetjük annak irritációját.

Az omega-3 zsírsavak az aknés bőrproblémákra is jó megoldást jelenthetnek, 2 hónapos kúra után már jelentős javulás is elérhető.

Az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán egészségéért felelősek, valamint az anyagcsere-folyamatban is aktív szerepet vállalnak. A sejtmembrán felel továbbá az egész sejt vízháztartásáért, rugalmasságáért és így azért is, mennyire lesz ráncos a bőrfelszín.

Az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló szerepet is betöltenek a szervezetben, megakadályozzák a gyulladásos mediátorok, a sejt számára méregező anyagok termelődését is, így közvetett módon hatva a bőr állapotára is.

A mai étrendünk nagyon kiegyensúlyozatlan esszenciális zsírsavbevitel szempontjából; az omega-6 és omega-3 zsírsavak optimális aránya 1:1, ma viszont általánosságban 25-30:1 arányban visszük be ezeket, azaz 25-30-szor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint amennyi omega-3-at. Ez valószínűleg szerepet játszik az egyre gyakoribb gyulladásos bőrbetegségek (akné, pszoriázis, rosacea, stb.) kialakulásában. Egy dán tanulmány 113 (1 és 15 év közötti) gyermek bőrét, illetve a halolaj bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. A felmérésben résztvevők 4 hónapon keresztül napi 5 ml természetes, stabil halolajat fogyasztottak. A vizsgálat eredményei igazolták az omega-3 zsírsavak pozitív hatásait: 12 hét elteltével az ekcémás gyermekek 65%-ának enyhültek a bőrtünetei, a száraz bőr 68%-ban regenerálódott, sőt a gyakran betegeskedő gyermekek 69%-a ellenállóbb lett a fertőzésekkel szemben is.

Tags:

Az üzleti megoldásokra utaló estleges jövedelmekre, bevételekre vonatkozó adatok tájékoztató jellegűek, időben változhatnak, semmilyen ajánlatot vagy ígérvényt sem tartalmaznak. Minden ember sikere azon múlik, hogy mennyi munkát tesz bele az üzletébe és képes-e gyorsan alkalmazkodni, tanulni, tapasztalatait új üzleti koncepciójában alkalmazni és elköteleződik-e egy fenntartható, etikus üzleti modell felépítése iránt.

 

Az egészségtippek blog tartalmai oktatási célúak és nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat csak kiegészítik azokat. Nem minősülnek orvosi tanácsadásnak, sem a betegségek diagnosztizálásának, kezelésének vagy megelőzésének és nem helyettesítik a háziorvosának vagy kezelőorvosának véleményét. Egészségügyi panaszok esetén haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát és tartsa be az utasításait. 

bottom of page